Mieren in het gazon bestrijden

Wat zijn mieren eigenlijk? Mieren (Formicidae) zijn insecten die zich uitstekend kunnen aanpassen naar de verschillende omgevingen waarin ze terecht komen. Wereldwijd komen ze voor, ze zijn een van de meest voorkomende insecten in de bodem. In Nederland alleen al bestaan er ruim 70 verschillende soorten. De meest voorkomende mieren zijn de zogenaamde wegmieren. Deze (kleine) zwarte mieren leven onder tegels, waar ze kunnen schuilen tegen de kou. Rond april, als het warmer wordt komen ze tevoorschijn.

Mieren in het gazon

Over het algemeen lijkt het er op dat mieren niet veel kwaad kunnen doen. Maar toch kunnen deze kleine beestjes vervelende gevolgen hebben voor het gazon. Lees verder hoe u mieren het beste kunt bestrijden!

Hoe kunnen mieren schade veroorzaken in de tuin?

Mieren kunnen op meerdere manieren schade aan de tuin toebrengen.

  • Voor gewassen: mieren verspreiden bladluizen
  • Voor terrassen/bestratingen: terras of oprit kan verzakken
  • Kale plekken in het gazon

Mieren verspreiden bladluizen in de tuin

Mieren en bladluizen werken samen. Mieren beschermen bladluizen tegen hun natuurlijke vijanden. De lieveheersbeestjes en (sluip)wesp. Mieren houden van de honingdauw die bladluizen achterlaten. Bladluizen veroorzaken zelf echter voor virussen en schimmels in gewassen. Als u de mieren verjaagt heeft u een grotere kans dat de luizenplaag ook sneller weggaat.

Verzakken van terras of de oprit

Vaak bevinden mierenkolonies zich onder tegels. Ze verplaatsen zand om nesten te maken.

Mieren veroorzaken kale plekken in het gazon

Wanneer er mieren zich in het gazon nestelen, ontstaan er kale plekken in het groene grasveld. Ook hier verplaatsen ze (veel) zand waardoor het het gazon geen kans meer krijgt om te ademen, waardoor het uiteindelijk doodgaat.

Hoe kan ik mieren bestrijden?

Er zijn veel manieren om mieren te bestrijden. Veel huis-tuin-en-keuken trucjes zijn voor de korte termijn. Maar wat kunt u dan wel doen om op een efficiënte manier van een mierenkolonie af te komen?

  • Mierenpoeder
  • Aaltjes

Mierenpoeder om mieren te bestrijden

Mierenpoeder van ECOstyle bevat een bepaalde stof waar de mieren op af komen. Strooi dit poeder dus dichtbij het nest van de mieren of op hun wandelroute. Wanneer het poeder (natuur-pyrethrum) in contact komt met de mieren, zal de bestrijdende werking ervan optreden. Dit mierenpoeder kan ook opgelost worden in water.

Aaltjes om mieren te bestrijden

Aaltjes tegen mieren kunnen u helpen om van een mierenplaag af te komen. Aaltjes zijn een natuurlijke vijand van mieren, waardoor ze zonder schade toe te brengen aan het milieu mieren kunnen bestrijden. De mieren worden door middel van deze aaltjes niet gedood, maar juist verdreven. Ze zorgen voor ongunstige leefomstandigheden voor mieren. Mieren op zoek gaan naar een nieuwe plek voor hun nest. De aaltjes worden verdund in water over een mierennest gegoten.

Mieren voorkomen in het gazon

Voorkomen is beter dan genezen. Hieronder vindt u enkele tips om te voorkomen dat de mieren zich in uw tuin gaan nestelen.

  • Veeg terras en bestrating goed schoon
  • Voorkom etensresten op de grond
  • Maak tafels buiten goed schoon
  • Houd afvalcontainers goed schoon en afgesloten
  • Reinig tegels en bestrating met afwasmiddel.

Gazon herstellen na mieren?

Bent u bang dat de schade aan het gazon niet meer te herstellen is? Overweeg dan om nieuwe grasmatten te leggen. U kunt hier eenvoudig grasmatten kopen of het graszaad bekijken

Welke producten heb ik nodig om de mieren te bestrijden?

Weet u nu welke middelen u tegen mieren in kunt zetten? Bestel dan deze producten via onze partners hieronder en zorg er voor dat uw gazon binnenkort weer in topconditie is!

Via Biogroei
Aaltjes mieren 250 m²

Aaltjes mieren 250 m²

  • 100% natuurlijk bestrijdingsmiddel
  • Voor 250 m² gazonoppervlak

89,95

Via Biogroei
Aaltjes mieren 50 m²

Aaltjes mieren 50 m²

  • 100% natuurlijk bestrijdingsmiddel
  • Voor 50 m² gazonoppervlak

32,95

Via Biogroei
Aaltjes mieren 5 m²

Aaltjes mieren 5 m²

  • 100% natuurlijk bestrijdingsmiddel
  • Voor 5 m² gazonoppervlak

19

Datum gepubliceerd: 03-01-2021

Voor het laatst gewijzigd: 29-07-2022