Zelf graszoden leggen met Grasleveren.be

U wilt zelf graszoden gaan leggen. Op deze pagina vindt u meer informatie over de voorbereiding op het leggen van gras, handig stappenplan voor het legwerk zelf, de keuze van graszoden en onderhoudstips. Het leggen van graszoden is relatief eenvoudig en u geniet direct van een prachtig resultaat. Voor een optimaal resultaat houdt u rekening met de volgende zaken:

  • Wanneer kan ik graszoden leggen?
  • Keuze van graszoden
  • Voorbereiding van het terrein
  • Leginstructie graszoden
  • Onderhoud direct na het leggen
  • Onderhoud lange termijn

Wanneer kan ik graszoden leggen?

In principe kunt u bijna het hele jaar door graszoden leggen. Bij sneeuw of vorst kunnen echter geen graszoden worden gelegd. Lichte nachtvorst vormt geen probleem, zolang de dagtemperaturen boven het vriespunt liggen. Na langdurige en hevige regenval, zal het moeilijker zijn de grond te egaliseren. Ook raden wij af om gras te leggen tijdens een periode van extreme hitte. Van maart tot en met december kunt u graszoden bij ons bestellen. Gras wortelt en groeit het beste bij een dagtemperatuur tussen de 10 en 20 graden, zoals tijdens het voor- en najaar. De start van het groeiseizoen, dat wil zeggen de maanden maart, april, mei en juni, zijn ideaal om gras te leggen.

Welke graszoden kan ik kiezen?

Als u zoekt op graszoden, vindt u allerlei verschillende soorten zoals speelgazon, siergras, sportgras en zelfs speciaal schaduwgras. Grasleveren.be levert twee soorten graszoden van uitstekende kwaliteit. De graszoden die wij verkopen bestaan uit een uitgebalanceerde mix van ten minste vier verschillende soorten hoogwaardig graszaad. Deze allround graszoden zullen zich daarom binnen enkele weken aanpassen aan de situatie in uw tuin. Het gras is zo samengesteld dat het een sterk, volgroen en strak gazon vormt. Op Grasleveren.be heeft u keuze tussen twee soorten graszoden:

  • Premium graszoden
  • Premium natuurgraszoden

De graszoden zijn van vergelijkbare hoogwaardige kwaliteit. Beide soorten zullen zorgen voor een prachtig gazon. Omdat wij graag duurzaam en verantwoord ondernemen, bieden wij de optie natuurgraszoden. Deze graszoden zijn op een zeer verantwoorde manier geteeld. Voor dit gras is gebruik gemaakt van organische meststoffen en zo min mogelijk gewerkt met chemische bestrijdingsmiddelen.

Op Grasleveren.be geeft u aan hoeveel m2 u nodig heeft. Reken 5% extra in verband met snijverlies. Heeft u graszoden nodig voor een oppervlakte van 100 m2? Bestel dan 105 m2. Na uw bestelling, worden de graszoden speciaal voor u geoogst. Tot het moment van transport, worden de graszoden vacuüm gekoeld door een speciale machine bij de teler.

Zelf graszoden leggen

Als de bodem een pH-waarde tussen 6 en 7 heeft en de toplaag bestaat uit 10 cm zwarte grond, is uw tuin gereed om gras te leggen.

Stap 1: graszoden bestellen

Hoeveel graszoden heeft u precies nodig? De graszoden van Grasleveren.be zijn 1 m². Meet uw tuin dus nauwkeurig op. Houdt u rekening met 5% zogenaamd snijverlies. Bij het passen / op maat maken van het gazon gaan er altijd stuken gras verloren.

Waar kunt u de graszoden bestellen? De graszoden kunt u eenvoudig bij Grasleveren.be bestellen. Bestel eenvoudig uw gras online wij leveren ze voor de deur af.

Het leggen van graszoden is relatief eenvoudig en het geeft direct een mooi resultaat. De graszoden die u heeft besteld via Grasleveren.be worden gekoeld tot 0 graden bezorgd. Voor een optimaal resultaat, verwerkt u de graszoden zo snel mogelijk na levering.

Stap 2: het materiaal om zelf gras te leggen

Als u zelf gras gaat leggen, heeft u de volgende materialen nodig:

  • Verse graszoden van Grasleveren.be
  • Een hark
  • Plank
  • Een schop
  • Een mes
  • (Organische) mest van Grasleveren.be
  • Een sproeier
  • Een wals (optioneel)
  • Snijmachine voor graszoden (voor het verwijderen van oude graszoden)
  • Een tuinfrees (als u ervoor kiest de oude graszoden om te spitten)

Een wals en een snijmachine voor graszoden zijn handig, maar zeker niet noodzakelijk. Als het gras eenmaal ligt en goed is geworteld, heeft u uiteraard ook een grasmaaier nodig.

Stap 3: voorbereiding van de ondergrond

Voordat u aan de slag gaat met het leggen van graszoden, is het essentieel dat de ondergrond hiervoor gereed is gemaakt. De ondergrond moet een pH-waarde hebben tussen de 6 en 7. Op te zure grond zullen de graszoden niet wortelen. Om de pH-waarde van de bodem te bepalen, kunt u eenvoudig een bodemtestje kopen bij het tuincentrum. Te zure grond kunt u eenvoudig beïnvloeden door kalk te strooien. Als u graszoden gaat leggen moet moet de toplaag bestaan uit minimaal 10 cm zwarte grond. Alle details over de ondergrond van het gazon vindt u hier: ondergrond van het gazon

Het verwijderen van oude graszoden

Liggen er nog oude graszoden in uw tuin? Dan kunt u deze, eventueel met behulp van een tuinfrees, omspitten. Ze verdwijnen dan als het ware in de bodem. Een voordeel hiervan is dat u de graszoden niet hoeft af te voeren. Het is echter wel meer werk dan het verwijderen van graszoden en het is lastiger om de grond te egaliseren.

U kunt er ook voor kiezen om de graszoden los te snijden, dit kan eventueel met een graszoden snijmachine. Als u hiervoor kiest, is de ondergrond ook eenvoudig te egaliseren. Het is van belang dat de ondergrond glad, vlak en wortel- en steenvrij is voor u de graszoden gaat leggen.

Egaliseren van de ondergrond

  1. Wals de grond of stamp hem stevig aan.
  2. Hark de grond voor een eerste grove egalisatie.
  3. Strijk de grond nu glad met een (pallet)plank.
  4. Zorg ervoor dat het te leggen oppervlak 2 cm lager ligt dan de stoeprand of het terras.
  5. Hark het terrein opnieuw. Doe dit ongeveer 2 cm diep.

Aanlegbemesting voor het nieuwe gazon

Een nieuw gazon moet eerst wortelen voordat het goed belast kan worden. U kunt uw nieuwe grasmatten een handje helpen om lange wortels aan te maken. Bestel dan via onze gazonwinkel Gazonstart AZ. Deze is o.a. rijk aan fosfor (P) en is goed voor de wortelgroei. Voordeel voor u: een goed geworteld gazon is beter bestand tegen droogte en ziekten. Bestel 1 kg van beide meststoffen per 10 m² gazon.

Stap 4: Graszoden leggen

Heeft u oude graszoden verwijderd of lagen er geen gras? Dan dient de grond 20 cm te worden omgespit. Zorg ervoor dat de schone grond de bovenlaag vormt. Vervolgens doorloopt u de volgende stappen:

  1. Leg de eerste graszode. Start hierbij in een rechte hoek en sluit goed aan op de terras- of stoeprand. Scheurt de grasrol? Geen probleem. Leg de stukken goed tegen elkaar zodat ze snel weer vastgroeien.
  2. Schuif de graszoden dicht tegen elkaar aan met behulp van een (pellet)plank.
  3. Gebruik een mes of schop om de graszoden op maat af te snijden.
  4. Leg de graszoden in halverband, zoals een metselaar een muur zou metselen.
  5. Zorg ervoor dat de graskanten goed op elkaar aansluiten.
  6. Zijn alle graszoden gelegd? Ga er dan overheen met een wals of klop ze aan met een schop.

Stap 5: na het leggen van gras

Het is belangrijk om direct te starten met sproeien. Hoewel u het gras pas over 14 dagen mag betreden, kunt u uiteraard over het gras lopen om de sproeier te plaatsen. De eerste dagen sproeit u vaak en veel, daarna gaat dit over in regelmatig sproeien. Om te controleren of u voldoende sproeit, kunt u voorzichtig een graszode optillen en voelen of de ondergrond voldoende vochtig is. Na ongeveer 14 dagen is het gras geworteld en zitten de graszoden vast. U kunt nu uw prachtige, nieuwe, volgroene gazon betreden.

Datum gepubliceerd: 31 januari 2021 Datum laatst gewijzigd: 14 maart 2022