Gazononderhoud met Grasleveren.be

Nu uw graszoden zijn gelegd, wilt u natuurlijk zo lang mogelijk genieten van een prachtig gazon. Met onderstaande onderhoudstips houdt u uw gazon groen, fris en gezond.

Hier vindt u gazononderhoudstips per maand: januari, februari, maart, april, mei, juni, juli, augustus, september, oktober, november en december.

Gazononderhoud kalender

Sproeien

Direct na het leggen en de eerste periode daarna sproeit u vaak en veel. Zodra de graszoden zijn geworteld, sproeit u wanneer dit nodig is. Besproei uw gazon alleen wanneer dit nodig is. Te veel water is niet goed. Uiteraard is dit afhankelijk van het seizoen en de weersomstandigheden.
Lees alles over het sproeien van het gazon

Maaien

Na één week kunt u de puntjes van het gras maaien om de wortelgroei te stimuleren. Enkele dagen kunt u het gras korter maaien. Voor een optimaal resultaat en sterk gras, maait u het gras regelmatig. Ideaal gezien is dit één keer per week en in het voorjaar twee keer per week.
Lees alles over het gazon maaien

Bemesten

Na drie weken kunt u het gras voor het eerst bemesten. Wij raden aan om dit daarna iedere 6 tot 8 weken te doen. Gazonmest bestelt u eenvoudig via de gazonwinkel op Grasleveren.be.
Lees alles over het gazon bemesten

Verticuteren

Gras heeft water, zuurstof en voedingsstoffen nodig om optimaal te kunnen groeien. Het is raadzaam om twee keer per jaar uw gazon te verticuteren. Op deze manier wordt het gras verlucht en kunnen voedingsstoffen weer goed in de bodem komen.
Lees alles over verticuteren

Ongedierte bestrijden

Sinds enkele jaren mag ongedierte in gras niet meer worden bestreden met chemische middelen. Een goede optie om bijvoorbeeld engerlingen en emelten te bestrijden is het uitzetten van aaltjes.

Paddenstoelen

In recent aangelegd gras groeien regelmatig paddenstoelen. Dit komt door een combinatie van buitentemperatuur en het veelvuldig sproeien. Paddenstoelen schaden uw gras niet en zullen vanzelf verdwijnen zodra het droger wordt.
Lees alles over paddenstoelen in het gazon

Ziektes en schimmels

Er bestaan verschillende soorten schimmels en ziektes die uw gras aan kunnen tasten. Als u uw gras goed onderhoud en bemest, dan heeft u het minste kans hierop. De oorzaak van ziekte en schimmels is vaak slecht onderhoud in combinatie met een gebrek aan juiste voedingsstoffen. Regelmatig maaien, twee keer per jaar verticuteren en iedere 6 tot 8 weken bemesten is essentieel voor een mooi en gezond gazon. Als er toch een ziekte of schimmel ontstaat, verwijderen dan het aangedane stuk gras en belucht en bemest de grond. Hier vindt u een overzicht van alles gazonziektes

Bijzaaien

Na verloop van tijd kan het zijn dat er wat minder dichte plekken ontstaan in uw gazon. U kunt deze plekken bijzaaien met graszaad.
Lees alles over het bijzaaien van een gazon